Формаційні курси для духовенства

Формаційні курси для духовенства Previous item Дев'ятниця за... Next item Священники...

Формаційні курси для духовенства

3-6 жовтня 2022 року, у селі Зарічани провели формаційні курси для духовенства Київської Архиєпархії

У навчанні взяли участь понад сто священників, дияконів, монахів та випускників духовної семінарії. Зазначимо, що такі зустрічі духовенства – це передусім кількаденне інтелектуальне та духовне навчання, яке дає відповіді на актуальні для душпастирства виклики. Найважливішим пунктом формаційних курсів була щоденна Божественна Літургія та молитва Часословом, які спільно кожного дня звершували священники.

Зокрема під час курсів вивчали тематику війни та роль Церкви у цей непростий для нашого народу час. Цю тематику представив о. Ростислав Височан, який провів ряд лекцій на тему: «Душпастирські виклики в умовах війни». 

Звертаючись до своїх співбратів у священстві о. Ростислав зауважив, що серед душпастирських викликів в умовах бойових дій, особливе місце належить моральним викликам під час війни. Він розповів, що багатьох тривожить відповідь на питання «законного захисту», яке сформоване Вселенською Церквою у традиції «справедливої війни». Це твердження за його словами дає право покривдженій стороні захистити себе і своє право на життя. Також лектором була розглянута тема використання зброї священнослужителями в умовах бойових дій. «З ранніх віків це засуджувалось Церквою та завжди носило імперативний характер. Тому священник не може використовувати зброї», – наголосив о. Ростислав. Відтак він розкрив тему особливого душпастирського підходу під час сповідей військовослужбовців.

Іншу тему: «Духовно-пасторальний погляд на війну та духовні травми з нею пов’язані» представив священникам о. Лука Михайлович.

Також під час курсів священники взяли участь у Всецерковній молитві «Вервиця єднає», яку ініціювало Живе ТБ. Під час молитви духовенство Київської Архиєпархії УГКЦ помолилось Вервицю за перемогу та мир в Україні.

https://youtube.com/watch?v=-36dUClmIVQ%3Ffeature%3Doembed%26wmode%3Dopaque

Другого дня формаційних курсів провели лекції на тему: «Духовно-пасторальний погляд на війну та духовні травми з нею пов’язані». Опісля відбулася зустріч духовенства Київської Архиєпархії УГКЦ із Блаженнішим Святославом, Отцем і Главою УГКЦ.

Також цього дня Протоієрей Андрій Хімяк, в. о. Снкретаря Синоду Єпископів УГКЦ представив духовенству лекцію на тему «Постанови Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, що відбувся 7–15 липня 2022 року у м. Перемишлі (Польща), затверджені Отцем і Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом 17 липня 2022 року».

На третій день формаційних курсів священниками були заслухані лекції на тему: «Основи стресостійкості священнослужителів в умовах ризикованого стресогенного середовища». Провадив курс військовий психолог п. Андрій Козінчук.

В другій половині дня, за допомогою онлайн зв’язку з духовним словом до священників звернувся владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської Архиєпархії. 

В останній день формаційних курсів військово-медичний капелан Київської Архиєпархії УГКЦ, Протоієрей Віталій Воєца представив духовенству лекцію на тему: «Духовне і психологічне вигорання». За його словами професійне вигорання розпочинається тоді, коли улюблена робота не приносить задоволення. Тоді зникає мотивація та інтерес, відчувається постійна втома та виснаження, а людину починає усе дратувати. «Ця проблема досить поширена як в Україні, так і в світі. Нажаль вона може торкнути навіть священників, оскільки вони працюють не лише в площині Бог-людина, а й людина-людина», – зауважив священник. Відтак за допомогою відеопрезентації та живого спілкування душпастир розповів як правильно подолати цей стан та знайти сили і потрібні ресурси для ефективнішої праці.

Під час формаційних курсів священники також у свої молитвах згадали усіх померлих священників, які звершували своє служіння на теренах Київської Архиєпархії. Зокрема молилися за своїх співбратів, які нещодавно відійшли до вічності та поіменно поминали о. Віталія Сидорука, о. Василя Поточняка та Протодиякона Михайла Продиуса.

Джерело: https://ugcc.church/